duminică, 3 februarie 2008

Scrisoare deschisa adresata domnului Neculai Ratoi

Domnule Neculai Răţoi,

În mod public, îmi exprim indignarea cu privire la modul superficial cu care trataţi necesităţile locuitorilor municipiului Paşcani, fiind evident interesul dumneavoastră de favorizare a anumitor grupuri, în cadrul proiectului de buget local de venituri şi cheltuieli pe anul 2008. Documentul elaborat de dumneavoastră, în calitate de primar, încalcă în mod grobian atât legislaţia în vigoare, cât şi nevoile vitale ale contribuabililor.

Pentru aceste motive, vă solicit revizuirea proiectului de buget, ocazie cu care să ţineţi cont de următoarele aspecte:

1. Obligaţia administraţiei publice locale este aceea de a servi exclusiv intereselor locuitorilor. Una din priorităţile administraţiei trebuie să fie promovarea sistemului educaţional şi cultural. În mod constant, vă ocupaţi doar de cheltuirea obscură a banului public, prin aşa-numite “reabilitări” şi “investiţii în infrastructură”. Aceste cuvinte mari înseamnă, în realitate, doar încredinţarea către grupurile clientelare a unor lucrări care au mai fost executate şi în anii precedenţi. Este timpul să încetaţi cu asemenea practici.
Tinerii din Paşcani au nevoie într-o mai mică măsură de împrejmuirea cimitirului din Sodomeni (de exemplu), şi mai mult de cultură, educaţie şi viaţă socială.
Vă solicit să includeţi în proiectul de buget, cu prioritate, toate cheltuielile obligatorii pentru desfăşurarea în condiţii optime a actului educaţional, cu finanţare atât de la bugetul local cât şi de la cel de stat. Aceste fonduri se referă în principal la decontarea navetei şi a analizelor medicale ale cadrelor didactice, la acordarea drepturilor legale (tichetele cadou, conform Legii nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic, precum şi la alte drepturi conferite de Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură – Învăţământ). Înainte de a risipi banii din bugetul local, trebuie să asiguraţi fondurile pentru plata utilităţilor restante ale unităţilor de învăţământ, precum şi fondurile estimative pentru anul 2008. Sunteţi obligat să includeţi în proiectul de buget toate cheltuielile descrise în Raportul detaliat privind bugetul învăţământului pentru anul 2008, înaintat de consilierul municipal pe probleme de învăţământ, doamna prof. Liliana Centea.
Vă solicit să investiţi în realizarea de parcuri, în amenajarea spaţiilor verzi. Sunteţi obligat să construiţi locuri de joacă pentru copii. Dacă banii sunt puţini, vă propun să vă inspiraţi din Programul Primăriei Iaşi, prin care s-au construit zeci de parcuri în colaborare cu firmele private. Şi ştiţi ce este cel mai surprinzător ? Că au fost cooptate în acest program şi unele societăţi comerciale care activează în Paşcani.
Vă solicit să vă preocupaţi mai mult de soarta copiilor noştri. Trebuie să acordaţi o atenţie sporită sănătăţii din grădiniţe şi şcoli. Aţi citit, sper, raportul conform căruia elevii din şcolile păşcănene sunt cei mai afectaţi de râie şi păduchi. Şi continuaţi să investiţi în sănătatea publică tot atât cât în fântâna pe care o construiţi de câţiva ani! Mai mult, ştiţi foarte bine că singura creşă din Paşcani funcţionează în mod ilegal, fără aviz sanitar, fără cadre sanitare angajate. Înţeleg că vreţi să împrejmuiţi cimitirul din Sodomeni, să amenajaţi şi să sistematizaţi cimitirul din Fântânele. Dar daţi măcar un leu pentru sănătatea copiilor mici. Intraţi în legalitate şi acordaţi fonduri pentru obţinerea avizelor de sănătate. Până la construcţia “Centrului de dezvoltare economică”, mai construiţi încă o creşă în Paşcani. Sau, dacă banii sunt puţini, deşi vă voi explica cum se pot obţine mai mulţi bani, iniţiaţi un parteneriat pentru înfiinţarea unei creşe private.
Vă solicit să vă opriţi din refuzul instinctiv prin care respingeţi cererile de înfiinţare a unor grădiniţe private, care ar putea oferi servicii de o calitate superioară celor din sistemul public, precum şi crearea unor noi locuri de muncă.
Vă cer să elaboraţi un proiect privind organizarea, cel puţin săptămânală, a unor spectacole de teatru şi să îl includeţi în bugetul pe anul 2008. Veţi afirma, în stilul vehement care vă caracterizează, că teatrul la Paşcani este o utopie. Permiteţi-mi să vă contrazic. Din proprie experienţă vă spun că există un real interes al unor instituţii şi trupe de teatru din Iaşi sau din alte localităţi pentru susţinerea unor spectacole în Paşcani. Singura lor observaţie a fost refuzul constant al autorităţilor locale actuale din Paşcani de a colabora.

2. Vă solicit revizuirea cheltuielilor legate de salarizarea funcţionarilor şi a personalului din sectorul public. Sunt un adept al principiului conform căruia munca de calitate trebuie remunerată în mod corespunzător. Sunt absolut de acord că remunerarea funcţionarilor publici şi, în general, a majorităţii angajaţilor, chiar şi din sectorul privat, este nesatisfăcătoare. În acelaşi timp trebuie să se ia în calcul, în mod obligatoriu, calitatea muncii. Este necesar să se impună principiul eficienţei activităţii, prin evaluările anuale realizate în mod obiectiv. Şi pentru că sunt banii contribuabililor, trebuie să se aplice şi principiul transparenţei remuneraţiei funcţionarilor.
În această din urmă categorie intraţi şi dumneavoastră. Remuneraţia pe care o primiţi în calitate de actual primar este cu mult peste limita bunului simţ, dar mai ales peste eficienţa administrativă pe care aţi probat-o cu prisosinţă. Uitaţi mereu că salariul dumneavoastră este plătit de către păşcăneni, care preferă ca banii să se cheltuie în alte domenii, cu adevărat importante. Salariul pe care îl încasaţi reprezintă, de exemplu, aproape jumătate din suma alocată în anul 2008 pentru salariile, achiziţiile de carte, cheltuielile materiale, de întreţinere şi funcţionare a Bibliotecii Municipale Paşcani. Vă solicit, în consecinţă, să daţi dovadă de luciditate şi să returnaţi sumele încasate în mod ilegal, urmând a vă ajusta veniturile salariale în limitele încasate de alţi primari din ţară.
Vă solicit să revizuiţi propunerile bugetare pe care le-aţi formulat în capitolul “Autorităţi publice şi acţiuni externe”, pentru care aţi propus a se cheltui în anul 2008 suma de 7.340.000 RON, adică peste 2.000.000 euro. Trebuie, în interesul păşcănenilor, să eliminaţi risipa şi să detaliaţi toate propunerile de cheltuieli cuprinse în această categorie. Veţi observa, dacă veţi proceda în acest fel, că se pot restructura foarte mult costurile, fiind posibilă finanţarea unor domenii deficitare. Este inadmisibil ca salariile dumneavoastră şi ale altor funcţionari lipsiţi de orice capacităţi administrative să fie echivalentul sumelor cumulate alocate pentru asistenţă socială, locuinţe, servicii şi dezvoltare publică.

3. Vă solicit revizuirea proiectului de buget propus în prezent, urmând să aveţi în considerare alte surse de finanţare a activităţilor, astfel încât banul public să fie folosit în mod optim. Sunt absolut de acord cu afirmaţia că este necesară o infrastructură de calitate. Dar dumneavoastră ignoraţi, până la rea-credinţă, posibilitatea de a efectua investiţiile în infrastructură din alte surse decât bugetul local. În loc să cheltuiţi din buget zeci de miliarde pentru “Studii de fezabilitate şi proiectări”, pentru “Extinderea reţelelor electrice”, pentru “Lucrările de modernizare a unor drumuri şi străzi”, încercaţi, dacă aveţi capacitatea instituţional-administrativă, să accesaţi proiecte finanţate din fondurile comunitare nerambursabile pentru toate aceste obiective. Cu alte cuvinte, cheltuiţi banii din buget în alte scopuri, pentru că Uniunea Europeană şi Guvernul României vă finanţează, aproape integral, aceste lucrări. În acest fel, în loc să construiţi o stradă din banii păşcănenilor, veţi construi 10 (zece) străzi din bani europeni.

4. Vă solicit să procedaţi la elaborarea noului proiect de buget cu respectarea legislaţiei în vigoare. Astfel, trebuie să aveţi în vedere faptul că au fost modificate cerinţele privind elaborarea proiectului de buget. În prezent, propunerile de buget formulate de către ordonatorii principali de credite în conformitate cu principiile şi prevederile legale în vigoare trebuie să cuprindă toate fondurile publice alocate unui ordonator principal de credite, provenind din bugetul de stat, credite externe, credite interne, venituri proprii şi, mai ales, fonduri externe nerambursabile, atât de pre-aderare cât şi de post-aderare. Cel puţin aceste din urmă fonduri „lipsesc cu desăvârşire” din proiectul dumneavoastră.
Vă reamintesc, în final, doar prevederile Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a - Reţeaua de localităţi, care include Paşcaniul în categoria localităţilor urbane de rang II. În aceste condiţii, sunt domenii prioritare de finanţare: educaţia, cercetarea ştiinţifică, cultura, sănătatea şi asistenţa socială.

5. Încălcaţi în mod flagrant legislaţia în vigoare prin faptul că evitaţi să faceţi publice detaliile investiţiilor publice în proiectul de buget. Conform legii, informaţiile financiare referitoare la investiţii trebuie să includă:
a) valoarea totală a proiectului;
b) creditele de angajament;
c) creditele bugetare;
d) graficul de finanţare, pe surse şi ani, corelat cu graficul de execuţie;
e) analiza cost-beneficiu, care va fi realizată şi în cazul obiectivelor în derulare;
f) costurile de funcţionare şi de întreţinere după punerea în funcţiune.
Sunteţi obligat să prezentaţi această listă de investiţii, pentru ca dezbaterea asupra proiectului de buget să aibă ca obiect şi o dezbatere asupra viziunilor dumneavoastră de dezvoltare a Paşcaniului. Cu atât mai mult cu cât se dovedeşte că priorităţile păşcănenilor sunt altele decât cele pe care vi le imaginaţi dumneavoastră.

6. În final, pentru coerenţa proiectului de buget, ar fi fost util să se prezinte şi un raport de execuţie bugetară aferentă anului 2007. Înţeleg preocuparea administraţiei actuale ca această situaţie să rămână departe de ochii alegătorilor, pentru că s-ar fi putut observa cu uşurinţă modul clientelar de cheltuire a banului public. Dar execuţia bugetară anterioară este necesară la adoptarea noului buget, ca semn de transparenţă asupra modului de cheltuire a banului public, a sumelor culese din impozitele şi taxele plătite de păşcăneni.

Dionisie Afloroaei,
Viitorul Primar al Municipiului Paşcani

Niciun comentariu: