vineri, 25 ianuarie 2008

IN TIMP CE PASCANIUL SE ZBATE IN SARACIE, AUTORITATILE LOCALE FUG DE BANII EUROPENI

Politicienii locali incearca sa ne convinga ca suntem saraci, ca banii de la bugetul local sunt putini, argument al starii jalnice a orasului. Lipsa banilor este motivatia lor pentru facturile mari de la intretinere, starea proasta a drumurilor, lipsa parcurilor de joaca, servici proaste de canalizare sau furnizare de utilitati.

Uita sa ne spuna ca reabilitarea termica a locuintelor, reabilitarea infrastructurii, dezvoltarea si promovarea turismului, si multe alte activitati se pot realiza cu banii europeni.

Si atunci, orice cetatean se intreaba, in mod legitim, de ce lipsesc proiectele finantate din bani europeni in Pascani ? Pentru ca exista, la dispozitia administratiei pascanene, resure accesibile de miliarde de euro. Raspunsul la intrebare este mult mai simplu decat pare. Si anume reaua-vointa a celor care ne conduc azi.

Aceasta concluzie aproape ca se impune de la sine deoarece administratie locala performanata si corecta are proceduri clare privind aprobarea si folosirea bugetului. Finantarea bugetului unui proiect se poate face din diverse resurse, iar ordinea fireasca de preferinta este:
- finantarea din fondurile europene nerambursabile,
- finantarea de la bugetul national,
- finantarea din imprumuturi obtinute de autoritatile locale,
- finantarea din bugetul local.
Aceasta ordine se impune, pe de o parte, deoarece aproape in toate domeniile este posibila obtinerea finantarii europene. In aceste conditii, resursele bugetului local trebuie folosite numai pentru proiectele mici.

Lipsa proiectelor finantate din fonduri europene este motivata de faptul ca autoritatii locale ii lipsesc banii necesari pentru demararea proiectului. Acest argument demonstreaza, fie lipsa de pregatire a politicienilor locali, fie reua lor intentie. Afirm categoric asta deoarece legislatia in vigoare, mai precis Ordonanta Guvernului nr. 29/2007 privind alocarea instrumentelor structurale (pe care o cunosc foarte bine intrucat la anumite prevederi din acest act normativ am lucrat personal) prevede in mod expres pentru autoritatile locale posibilitatea obtinerii unui avans de pana la 15% pentru demararea proiectului. Astfel, lipsa fondurilor este doar o minciuna.

In realitate, autoritatile pascanene se tem de programele europene deoarece accesarea acestora presupune obligatoriu folosirea corecta a banilor. In momentul in care se aproba un proiect, beneficiarul este constient ca exista cel putin 5 autoritati nationale care vor controla modul de cheltuire a banilor. In plus, vor exista controale si de la institutiile europene. Iar deturnarea fondurilor te trimite direct la DNA.

Acesta este argumentul principal pentru lipsa proiectelor europene din Pascani. Autoritatile locale care sunt actualmente in Primarie si Consiliu Local sunt incapabile sa faca o licitatie corecta, sa respecte regulile europene. In aceste conditii, prefera sa cheltuie doar de la bugetul local, astfel incat controalele privind cheltuirea banilor publici sa fie cat mai putine.

In acelasi timp, lipsesc si specialistii din administratia locala care sa fie capabili in elaborarea si implementarea unui proiect finantat din fonduri europene. Este absolut necesar sa se infiintaze o structura performanta si transparenta care sa se ocupe exclusiv cu:
- elaboarea si implementarea de proiecte in folosul exclusiv al pascanenilor, finantate din banii europeni,
- oferirea de consultanta gratuita pentru alte institutii publice in atragerea de fonduri europene,
- oferirea de consultanta gratuita pentru initiativele private in atragerea de fonduri europene.

Aceasta structura se poate dovedi extrem de utila, deoarece ea va servi intereselor tuturor pascanenilor, beneficiari finali ai tuturor proiectelor. Ea trebuie sa realizeze proiecte pe bani europeni pentru Consiliul Local, dar si sa asiste alte institutii publice (scoli, spitale, serviciile publice descentralizate) sau institutii private (asociatii sau fundatii, microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii sau mari etc).

In acest fel, prin atragerea unor investitii importante din fondurile comunitare, vom putea avea o reala dezvoltare economico-sociala a Pascaniului. Pentru ca atragerea acestor fonduri inseamna si crearea de noi locuri de munca, si servicii publice de calitate,dar si specializarea europeana a tinerilor.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Eu credeam ca toate sarlataniile cu banii publici te trimit la puscarie. Asta e si marea batalie. Cat ai cutitul si painea in mana, mai cunosti pe unul care te ajuta si care vorbeste cu un anumit procuror din Pascaneni. Nu ?
Si de unde ei tu tinerii astia sa iti faca proiecte si consultatii gratis (si de calitate) ?

Anonim spunea...

Is curios cati tineri mor de nerabdare sa se specializeze in Pascani! Vezi ca era un articol pe newpascani.ro cum te mananca scabia prin scoli. Eu, daca as avea unde, as fugi de aici cat m-ar tine picioarele.

Anonim spunea...

E an electoral si o sa vedeti cate proiecte se vor incepe. Toate amintite, si inca cateva. Si lumea asa mai uita. Hai la mici si la bere!

Anonim spunea...

normal ca fug...cat ii tin picioarele . lor le convine sa fim saraci si prosti o populatie de batrani care nu s-a obisnuit inca sa vorbeasca , pentru care "democratia" nu e decat un cuvant . exista cineva in Pascani care ar putea sa faca ceva bun..? poate da ..dar exista cine care vrea sa faca ceva bun? NU