joi, 17 ianuarie 2008

Parerea ta conteaza

Constat cu bucurie ca numerosi locuitori au dorinta de a-si exprima opinia cu privire la o mai buna administrare a orasului. Domnul Ioan Sandu, prin proiectul sau denumit “Programul de administrare publica a municipiului Pascani pe anii 2008 (2009) - 2012”, este doar un exemplu in acest sens. Cunosc numeroase alte persoane care elaboreaza proiecte in domeniul economic, social sau cultural, dar privesc cu reticenta (momentan justificata) ideea de a lansa dezbateri publice cu privire la acestea.

Aceasta reticenta spuneam este partial justificata deoarece autoritatile ignora, de cele mai multe ori, propunerile individuale, oricat de temeinic ar fi ele justificate. Refuzul se justifica fie prin autosuficienta factorilor politici, care “sint la putere si ei stiu cel mai bine ce este de facut”, fie prin existenta unor interese oculte ale alesilor locali in dezvoltarea unui anumit proiect.

Insa vointa noastra trebuie sa se impuna. Administrarea se face exclusiv in interesul cetateanului, altminteri e dictatura. Si daca e dictatura, e datoria noastra sa o schimbam.

In acelasi timp, ca in orice sistem, exista oameni care s-au “descurcat” si care au beneficiat de diverse avantaje. In schimb, ei se simt datori sa apere “stapanul” care ii hraneste, prin incercarea de linsaj a celor care constata situatiile evidente. In pricipal, scopul lor este acela de a injura si de a critica distructiv orice idee noua, pentru ca li se pare periculoasa pentru sef. Eu cred ca acestia sunt la fel de vinovati ca si cei pe care ii sustin.

Propunerea mea este aceea de a lansa o dezbatere publica de idei asupra viitorului acestui oras. Invit pe toti cei interesati in schimbarea orasului sa-si prezinte propriile viziuni sau sa comenteze propunerile formulate, prin trimiterea unui mesaj la adresa de mail viitorulprimar@yahoo.com sau prin adaugarea unui comentariu.

Ideile vor fi grupate pe domenii, si vor fi pus in aplicare prin intiative private, publice sau in parteneriate public – privat.

In acelasi timp, am lansat si o lista publica deschisa de sustinatori, deoarece multe persoane mi-a spus ca ma vor vota, dar se tem in prezent sa o afirme public. Aceasta lista este deschisa celor care nu se tem.

Toate mesajele pe aceasta tema vor fi publicate. Pentru a ne respecta, trivialitatile vor fi eliminate.

Niciun comentariu: