vineri, 18 ianuarie 2008

Strategia de dezvoltare economico-sociala a municipiului Pascani 2007 - 2013. De la planificarea cincinala, la un management administrativ de calitate

Functia de baza a strategiilor este aceea de a directiona politicile administratiei publice, cu alte cuvinte de a adopta o directie spre care trebuie sa mearga societatea. Strategia trebuie sa orienteze deciziile ulterioare ale celor care conduc urbea.

Cu cat strategia este mai riguros dezvoltata, cu cat ea este mai profesionist redactata, inteleasa si asumata de administratie, cu atat actiunile intreprinse vor fi mai consistente, va fi mai multa eficienta in utilizarea banilor publici si cu atat mai putine resurse vor fi risipite.

In mod logic, pentru a fi eficienta, strategia necesita un plan operational, dezvoltat in cel mai mic detaliu, deoarece o strategie este buna numai daca ea poate fi aplicata in totalitate in mod corect.

Dezvoltarea unei strategii se poate realiza numai daca:
a) Se evalueaza in mod corect si complet strarea si potentialul municipiului.
b) Se are in vedere mediul viitor, deoarece strategia este gandita pentru a reusi peste un anumit interval de timp.
c) Sunt elaborate prognoze cu privire la dezvoltarea economica, sociala, educationala.
d) Sunt avute in vedere actiunile strategice ale comunitatilor locale invecinate, precum si cele judetene si nationale.
e) Sunt avute in vedere implicatiile bugetare locale, prin elaborarea unui proiect de buget necesar implementarii strategiei.


In mod evident, in (tehno)redactarea proiectului de
Strategie de dezvoltare economico-sociala a municipiului Pascani 2007 – 2013 au fost incalcate toate aceste minime elemente de management al proiectului. Este simplu de inteles si motivul pentru care s-a procedat astfel. Aceasta Strategie trebuie sa fie un material propagandist, care sa arate realizarile clasei politice actuale, de parca ele nu ar fi evidente. De asemenea, aceasta Strategie este necesara pentru obtinerea unor fonduri, astfel incat, se gandesc politicienii actuali, trebuie sa o avem si noi.

Aceasta gandire, in mod evident, este gresita si depasita. Notiunea de “management strategic” lipseste cu desavarsire din vocabularul clasei politice actuale. Totul se face exclusiv in vederea castigarii unui nou mandat.

Proiectul de Strategie de dezvoltare a municipiului Pascani este unul dintre cele mai slabe care mi-au fost date vreodata sa vad. Si am participat in mod efectiv la elaboarea unora, in domenii de o deosebita importanta, mai precis de lupta antifrauda si de fondurile comunitare nerambursabile.

Un prim aspect criticabil cu privire la actualul Proiect de Strategie de dezvoltare a municipiului Pascani este acela ca sunt ignorate dorintele si interesele contribuabililor. Printre sursele de informare ale celor care au redactat acest Proiect, se gasesc exclusiv date publice, fie ale Primariei (Fisa municipiului Pascani fiind copiata in intregime), fie ale unor alte autoritati publice locale sau judetene. Dar lipseste opinia beneficarului final, al celui care da banii pentru lucrarile respective, si anume opinia cetateanului.

Proiectul de Strategie trebuia redactat numai dupa ce contribuabilii isi spuneau parerea cu privire la situaţia infrastructurii existente, a educatiei, sanatatii si serviciilor sociale, a resurselor umane si a pietei muncii, mediului inconjurator sau turismului. E chiar infiorator sa te gandesti cum o persoana, in fata unei cafele cu frisca si a fiselor primite de la Primarie, scrie despre nevoile oamenilor care ii trec pe sub geam. Dar lipsa dialogului cu cetatenii este una din principalele probleme ale administratiei actuale.

Un alt aspect deosebit de important este acela ca din asa-numita analiza a situatiei actuale a municipiului Pascani lipseste complet analiza necesarului la nivelul localitatii, conform normativelor europene. In schimb, se scoate in evidenta doar realizarile actualei clase politice (cati km de canalizare s-au mai pus), dar fara sa se spuna si daca e in functiune. Lipseste, evident, si o analiza a investitiilor realizate de catre Primarie, din punct de vedere al eficientei acestora. Bineinteles, la aceste date au acces doar unii dintre cetateni, pentru ca ele pot releva imposrtantele scurgeri de bani si plati clientelare.

Stabilirea necesitatilor cetatenilor este deosebit de importanta pentru prioritizarea politicilor administratiei publice locale. In functie de nevoi trebuie sa se stabileasca daca mai bine se cumpara ingrasaminte naturale pentru flori sau daca se vor extinde retelele de canalizare, curent electric sau alte utilitati.

Este interesant de observat rolul pe care il acorda consultantii politicienilor actuali dezvoltarii socio-culturale a municipiului. Si la urma urmei, de ce avem nevoie de acces la cultura, la educatie ? De ce este important dezvoltarea spiritului civic si critic al cetatenilor ? Capitala culturala a Moldovei, cel putin, este asa de aproape, incat cine doreste sa mearga la un teatru, o poate face extrem de usor. Si, asa cum rezulta din Strategie, avem invatamant de calitate. Lipsesc elevii, lipsesc dotarile, lipseste internetul din scoli si din institutii, dar aceste probleme sunt tratate ca fiind minore.

Si poate ce este cel mai important: in final, sunt copiate din Programele Operationale si din alte documente programatice, toate actiunile posibil a fi implementate in Pascani, fara nici un discernamant. Este vorba despre mai bine de 300 de actiuni care se doresc a fi realizate. Este suprema bataie de joc cu privire la inteligenta noastra. Strategia de dezvoltare trebuie sa stabileasca prioritatile, trebuie sa aiba capacitatea de a alege, dintre nenumaratele posibilitati, un numar rezonabil. Alegerea trebuie facuta si in functie de posibilitatile financiare ale orasului, fiind obligatorie analiza implicatiilor bugetare.

Relevant este ca din Proiectul de Strategie lipseste cu desavarsire cuvantul “buget”. Folosirea sa ar fi implicat ca ea sa fie facuta in serios, ceea ce ar sluji interesului cetateanului.

Masurile care ar fi trebuit atent selectate prin Strategie, denumite, “masuri prioritare” ar fi trebuit dezvoltate in detaliu, stabilindu-se:
- actiunile necesare pentru implementarea lor,
- sursele de finantare si implicatiile bugetare,
- termenele de realizare,
- persoanele si institutiile responsabile,
- evaluarea impactului social, economic, cultural sau de mediu,
- criteriile pe baza carora se vor stabili daca aceste masuri si-au atins scopul.

Adoptarea acestei forme a Strategiei de dezvoltare se va efectua exclusiv in scopul folosirii ei ca material propagandistic, si ii va lipsi orice relevanta pentru contribuabili. Dar poate, totusi, clasa politica actuala va da o dovada de luciditate, si va reface Proiectul de Strategie, deosebit de important pentru toti locuitorii Pascaniului.

Niciun comentariu: